ClickCease

Gratis verzending
Boven de € 40,-
Niet tevreden?
Retourneren of ruilen binnen 14 dagen.
Achteraf betalen
Zonder extra kosten
Klantenservice
Antwoord binnen 24 uur!

Wat betekent ATM (Waterdichtheid)?

ATM op je horloge?

Vaak zie je op een horloge de afkorting ATM staan. Maar wat betekent het eigenlijk? ATM staat voor de mate van waterdichtheid, oftewel hoeveel water kan het horloge aan zonder dat het binnendringt en uw uurwerk beschadigt. De afkorting zelf staat voor "Atmosfeer".

Aantal meters genoemd

Laat u niet misleiden door het aantal meters wat genoemd staat op het horloge. Een horloge waarop staat "100 meter", zal zeker geen waterdruk op 100 meter diepte kunnen weerstaan. Onderaan op deze pagina geven wij u juiste gegevens waar u in de praktijk echt rekening mee kunt houden.

Afhankelijkheden waterdichtheid

De waterdichtheid van een horloge wordt door veel factoren bepaald. Bijvoorbeeld de wijze van constructie van de knopjes en kroon (knop voor het gelijkzetten), de rubbers en pakkingen in het horloge, de pakking van de achterkant/deksel en de wijze van hoe het glas is het horloge geperst is, maar ook de constructie van de kast (behuizing) van het horloge bepalen tegen hoeveel waterdruk het horloge bestendigd is. En het laatste wat u wil, is dat er vocht in uw horloge komt.

Weersomstandigheden

Hoogstwaarschijnlijk bent u bekend met het fenomeen, dat bij warme temperaturen materiaal uitzet en bij koudere temperatren inkrimpt. Mogelijk kunt u zich voorstellen, dat dit ook voor de materialen van uw horloge geldt. Houd daarom (zeker bij een horloge met een lagere ATM-waarde) rekening met het feit dat wanneer u in de zon ligt met uw horloge en een frisse duik wilt nemen, het temperatuursverschil voor het horloge wel eens tientallen graden kan zijn. Op dat moment is er dus een risico dat er toch miniscule openingen ontstaan.

Wat betekent het nu echt?

3 ATM / 30 meter Uw horloge is bestand tegen regen en opspattend water. 
5 ATM / 50 meter U kunt douchen met uw horloge of aan de oppervlakte zwemmen.
10 ATM / 100 meter Het horloge kan ondergedompeld worden of u kunt een klein beetje onder water, zoals snorkelen
20 ATM / 200 meter Alle watersporten zijn mogelijk met horloges van dit kaliber. Duiken tot ongeveer 40 meter diepte.
100 ATM / 1000 meter Diepzeeduiken is mogelijk met deze horloges.

Condensvorming

Wanneer u een waas onder het glas van uw horloge constateert, hoeft u zich nog niet per definitie zorgen te maken. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door temperatuursverschillen van het vocht in de zuurstof. In dat geval trekt het vanzelf weer weg. Wanneer de condens blijft of u ziet waterdruppels, moet het horloge opengemaakt en drooggemaakt worden. Laat dit door een expert doen! Dit geldt ook, wanneer u vermoed dat er zout water (zeewater) in het horloge is gekomen. Door het zoute water onstaat er zeer snel roest en zal het mechanisme van uw uurwerk beschadigd raken.